21.08.17

Vuoden 1918 muistomerkkien tekstien kunnostustyö Share

Ohuen ohuet kulta-arkit toisensa jälkeen tekevät kauppaa Veli Sarénin kullatessa muistomerkkikokonaisuutta Vaasan vanhalla hautausmaalla. Hautakivet jotka kullataan, ovat vuonna 1918 kaatuneiden valkoisten sotilaiden haudat, jotka sijaitsevat 1918 muistomerkin vieressä. Päivän aikana Veli Sarén ehtii kullata viisi–kuusi hautakiveä.

Veli Saren

 

 

 

 

 

 


Ennen kultausta kaikki 59 hautakiveä on pesty, joten ne ovat nyt hyvässä kunnossa. Ne olivat sammalen peittäminä ja tekstiä ei voinut lukea. Työ aloitettiin elokuun alussa, mutta on venynyt epävakaan sään takia.

– Sateisella säällä kultaus ei onnistu, ja liian tuulisissa olosuhteissa kultapaperit lähtevät lentoon, Veli Sarén kertoo.

Saren helbild2

 

 

 

 

 

Hän istuu mustan aurinkovarjon alla joka varjostaa ihanasti kuumana päivänä. Varjo suojaa myös tuulelta.


Yksinkertaiset työkalut

Käytössä olevat työkalut ovat yksinkertaisia: sormet, pensseli, paperia ja puunpala. Kirjaimet maalataan ensin pohjavärillä joka sisältää liimaa johon kulta tarttuu. Kulta painetaan paperista kiveen sormella. Tämän jälkeen kirjaimia puhdistetaan kevyesti pensselillä ja ylimääräinen kulta hiotaan pois paperinpeitteisellä puunpalalla.

VerktygHandarbete

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Veli Sarén on perinyt ammattinsa isältään ja kauan hän ajatteli että tähän hän ei ryhdy. Mutta toisin kävi. Vuosien varrella hän on työskennellyt myös muissa hommissa. Mutta hautakivien valmistus, kivityöt ja kultaus ovat aina olleet sivuhommana mukana. Työasento on epämukava, kiven yli pitää nojata, joten edellisenä päivänä Sarén piti selänvenytyspäivän. Kysymykseen mikä on saanut hänet kuitenkin tekemään tätä työtä koko työelämänsä aikana hän vastaa:

– Työn tuloksen huomaa, ja se pysyy samanlaisena kymmeniä vuosia.

Muistomerkkikokonaisuus valmistuu elokuussa

Vuoden 1918 muistomerkkiä kunnostetaan tänä vuonna Suomen 100 vuosijuhlan kunniaksi. Kunnostuksen kustantaa Vaasan seurakuntayhtymä yhdessä Vaasan kaupungin kanssa. Työ arvioidaan olevan valmis elokuun loppuun mennessä. Valkoisten vuoden 1918 muistomerkki sijaitsee vanhalla hautausmaalla, vasemmalla laidalla noin 50 metriä portista. Muistomerkin on suunnitellut Artturi Ortela ja muistomerkki paljastettiin vuonna 1920.

Obehandlad text

 

 

 

 

 
Käsittelemätön teksti

Behandlad text

 

 

 

 


Käsitelty teksti

Siirry "Uutiset"-sivulle