02.06.17

Sinivalkoisia säveliä kesän iltamusiikkikonserteissa Share

Kesän kymmenen konsertin iltamusiikkisarjassa juhlitaan niin 100-vuotiasta Suomea kuin reformaation 500-vuotisjuhlavuotta. Suurin osa konserteista pidetään Vaasan kirkossa keskiviikkoisin kello 19.30. Sarjan toiseksi viimeinen konsertti pidetään Taiteiden Yönä joka on torstai ja päätöskonsertti on sunnuntaina 13. elokuuta Vähänkyrön kirkossa. Konsertteihin on vapaa pääsy.

Kalevi Kiviniemi esiintyy kahdessa konsertissa: keskiviikkona 26.7. ja lastenkonsertissa torstaina 27.7. klo 13. Kiviniemen konsertit järjestetään yhteistyössä Korsholman Musiikkijuhlien kanssa.

Monica Heikius laulu, Mari Renvall urut, piano ja Petri Judin klarinetti 7. kesäkuuta.

Iltamusiikkisarjan aloittaa keskiviikkona 7. kesäkuuta Monica Heikiuksen, Mari Renvallin ja Petri Judinin klassisen musiikin konsertti. Konsertissa esitetään Franz Schubertin ihastuttava trio Den Hirt auf dem Felsen – Paimen kivellä. Konsertti on liediä kauneimmillaan, jossa Petri Judinin klarinetti soi tunteikkaita säveliään.

Uruilla kuullaan Francois Couperinin ja Bachin musiikkia sekä Boellmanin kuuluisa Toccata. Klarinetilla kuullaan mm. Heinrich Josef Baermannin Adagio Dess-dur. Musiikin maisteri Petri Judin toimii Vaasassa Kuula-Opiston musiikin perusteiden lehtorina. Musiikkipedagogiksi valmistunut Renvall opiskelee Pietarsaaressa kanttoriksi ammattikorkeakoulu Noviassa pääaineenaan laulu. Monica Heikius toimii Vaasan ruotsalaisen seurakunnan kanttorina.

Arto Ristolainen urut 14. kesäkuuta.

Urkuimprovisaatiotaidoistaan tunnettu Vaasan suomalaisen seurakunnan kanttori-urkuri Arto Ristolainen konsertoi 14. kesäkuuta.

Liisa Makkonen viulu, Anton Ylikallio piano, Anni Ylikallio viulu, Anna-Leena Merikivi viulu, Nana Lehtinen alttoviulu, Elena Hämäläinen sello 21. kesäkuuta.

Sarjan kolmannessa konsertissa 21. kesäkuuta sukelletaan impressionismin värimaailmaan kuuden taitavan muusikon johdolla, kun vuorossa on Toivo Kuulan ihana Notturno op.3a/2 sekä Ernest Chaussonin ja Robert Kajanuksen musiikkia.

Eero Annala urut 28. kesäkuuta.

28. kesäkuuta urut soivat reformaation ja Suomi 100 -juhlavuosien kunniaksi Eero Annalan urkukonsertissa. Annalan ohjelmistossa on Bachin a-molli preludin ja fuuga sekä koraaleja, joiden yhteydessä konserttivieraat pääsevät laulamaan pari Martti Lutherin virttä. Sibeliukselta on useita teoksia kuten Akseli Gallen-Kallelan hautajaisiin sävelletty vaikuttava Surusoitto.

Opus 113 Music Religieuse on alun perin sävelletty harmonille, mutta nämä käsikirjoitusversiot soivat upeasti myös uruilla. Vuonna 1948 sävelletty pieni Preludi on yksi Sibeliuksen viimeisimmistä sävellyksistä. Konsertti suomalaisesta sielunmaisemasta ja urkumusiikin aarteistosta.

Laura Lammi oboe ja Anton Ylikallio piano 12. heinäkuuta.

Laura Lammin ja Anton Ylikallion konsertissa 12. heinäkuuta on luvassa monipuolisesti musiikkia oboelle ja pianolle. Konsertti on rakennettu Schumannin Kolme romanssia -sävellyksen pohjalle. Oboelle on sävelletty hyvin vähän romanttista musiikkia, minkä vuoksi tällä kappaleella on erityinen merkitys oboisteille.

Eugène Bozzan kappaleessa Fantaisie Pastorale maalaillaan ranskalaista äänimaisemaa. Musiikki on kevyttä ja virtuoosista, usein improvisaation omaista. Konsertin päättää englannintorvisoolo Tuonelan joutsen, jonka orkesterisäestys on sovitettu pianolle Sibeliuksen orkesterisarjasta Lemminkäinen.

Sekä Lammi että Ylikallio ovat valmistuneet musiikin maistereiksi Sibelius-Akatemiasta. Lammi työskentelee tällä hetkellä Pori Sinfoettan oboen varaäänenjohtajana. Anton Ylikallio konsertoi mm. Vaasan kaupunginorkesterin ja Vaasan kamarimuusikkojen konserttisarjoissa sekä toimimalla Vaasan Oopperan hyväksi korrepetiittorina ja oopperayhdistyksen kuoron johtajana.

Pontus Grans kontrabasso ja Mikko Heininen piano 19. heinäkuuta.

Kontrabasso Pontus Grans ja pianisti Mikko Heinisen konsertissa 19. heinäkuuta kuullaan muun muassa Lars Karlssonin sävellyksen Sonata da Cameran kantaesitys. Ohjelmassa on lisäksi Sibeliuksen musiikkia ja Rachmaninovin Vokaliisi.

Grans toimii kontrabasson äänenjohtajana Oulu Sinfoniassa. Grans opiskeli kontrabassonsoittoa ensin Lohjalla Peter Gransin johdolla ja myöhemmin Sibelius-Akatemiassa mm. Panu Pärssisen johdolla. Mikko Heininen toimii pianomusiikin ja säestyksen lehtorina Oulun ammattikorkeakoulussa. Heininen soittaa myös säännöllisesti orkesteripianistina Oulu Sinfoniassa.

Kalevi Kiviniemen urkukonsertti 26. heinäkuuta.  Lohikäärme ja satakieliä -lastenkonsertti torstaina 27. heinäkuuta klo 13 alkaen.

Kesän konserttisarjan huipentuma on urkuri Kalevi Kiviniemen konsertti 26. heinäkuuta sekä Kiviniemen Lohikäärme ja satakieliä -konsertti lapsille torstaina 27. heinäkuuta. Kiviniemen ohjelmassa 26. heinäkuuta on vain kotimaisia sävellyksiä satavuotiaan Suomen kunniaksi. Muun muassa kuullaan Sibeliuksen Intrada säveltäjän omasta käsikirjoitusversiosta soitettuna, Aulis Sallinen Variazioni per organo, Kuulan Surumarssi sekä Kiviniemen omia sävellyksiä. Konsertin päättää juhlavasti Sibeliuksen Finlandia. Ohjelma 5 euroa. Yhteistyössä Korsholman musiikkijuhlien kanssa.

Lastenkonsertissa opitaan tuntemaan isojen urkujen äänet, soinnit ja variaatiot. Konsertti näkyy myös näytöllä ja kestää noin 40–45 min. Tämä on ”must” kaikille lapsiperheille. Vapaa pääsy. Yhteistyössä Korsholman musiikkijuhlien kanssa.

Kajaus-kvartetti, Elja Puukko, Tommi Niskala, Jari Parviainen ja Hannu Lehtikangas torstaina 10. elokuuta.

Taiteiden yönä 10. elokuuta Vaasan kirkossa voi kuulla Kajaus-kvartettia. Kokeneista musiikin ja laulun ammattilaisista koostuva Kajaus Kvartetti perustettiin syksyllä 2011. Kaikki laulajat ovat taustaltaan kirkkomuusikkoja. Yhtyeen ohjelmisto on monipuolista sisältäen niin vanhaa musiikkia kuin oman aikamme sävellyksiä.

Laura Lammi oboe ja Anton Ylikallio piano 13. elokuuta.

Iltamusiikkisarja päättyy sunnuntaina 13. elokuuta Laura Lammin ja Anton Ylikallion oboemusiikin konserttiin Vähässäkyrössä. Konsertti alkaa klo 18.

Siirry "Uutiset"-sivulle