Korona vaikuttaa myös seurakuntien toimintaan

13.3.2020 12.20

LEHDISTÖTIEDOTE 12.3.2020

Seurakunnat joutuvat perumaan tilaisuuksiaan koronan takia

Koronaviruksen leviäminen asettaa haasteita myös seurakuntien toiminnalle. Tämä tarkoittaa sitä, että suuria yli 500 hengen tilaisuuksia perutaan kuten Talvisodan päättymisen 80- vuotismuistojuhla Vaasan kirkossa. Myös tilaisuudet aikuisille ja ikäihmisille perutaan.

Koronavirus aiheuttaa pandemiauhan myös Suomeen, johon kirkko nyt varautuu. Seurakuntien toiminta on jatkunut pääosin normaalina tähän asti ja ehkäisevillä toimilla pyritään nyt vähentämään tartuntariskiä.

Vaasan seurakuntayhtymä on antanut seurakunnille yhteisiä suosituksia koronatilanteen johdosta.

Seurakunnissa siirrytään messujen sijasta toistaiseksi hygieniasyistä viettämään sanajumalanpalveluksia eli ehtoollista ei jaeta. Ehtoollista voi saada erikseen pyydettäessä.

Seurakunnat eivät järjestä aikuisille ja ikäihmisille suunnattua toimintaa toistaiseksi, diakoniruokailuja lukuun ottamatta.

Lasten ja nuorten toimintaa jatketaan normaalisti tämän päivän tietojen mukaan 20.3. saakka, jonka jälkeen tilannetta arvioidaan.

Vältetään vierailuja palvelutaloissa ja muissa laitoksissa, suositaan hartauksien viestimistä striimauksella.

Kirkollisten toimitusten viettäminen on Vaasan seurakunnissa edelleen mahdollista.

Valtioneuvosto on 12.3.2020 antanut ohjeet koronavirusepidemian torjuntaan. Näiden ohjeiden noudattamisen lisäksi kirkkohallitus kehottaa hiippakuntia ja seurakuntia muun muassa luopumaan seurakunnan kaikista kokoontumisista, jotka eivät ole välttämättömiä seurakunnan lakisääteisten tehtävien hoitamisen kannalta. Varmista ennen tilaisuuteen osallistumista kotisivuiltamme, järjestetäänkö tilaisuutta vai ei.

Älä tule flunssaisena jumalanpalvelukseen

Älä osallistu seurakuntien tilaisuuksiin flunssaisena tai kipeänä, ettet vaaranna muiden terveyttä. Tilaisuuksiimme voi osallistua myös riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Yski hihaan, älä käteen tai suoraan huoneeseen.

Pidä itse huolta hyvästä käsihygieniasta eli pese käsiäsi usein. Tämän lisäksi useimpien seurakuntien tilaisuuksissa, sekä toimipisteissä on saatavilla käsidesinfiointiainetta.

Seurakuntien työntekijöitä on ohjeistettu siten, että emme nyt koronaviruksen ehkäisemiseksi kättele tilaisuuksissa tai esimerkiksi toimituskeskusteluissa niihin osallistuvia.

Nyökkäämme, hymyilemme ja vilkutamme, mutta pyrimme olla koskematta toisiimme.

Varmista ennen tilaisuuteen osallistumista seurakunnan kotisivuilta järjestetäänkö tilaisuutta vai ei.

Seuraamme tilanteen kehittymistä ja toimimme THL:n ohjeiden mukaisesti.

Jos olet ollut epidemia-alueilla ulkomailla viimeisen kahden viikon aikana, on suositeltavaa jäädä kotiin.

Jos ahdistaa, seurakunnat tukevat

Seurakunnissa seurataan tilanteen kehittymistä ja päivitetään käytäntöjä THL:n ohjeiden mukaisesti. Jos koronavirustilanne ahdistaa tai pelottaa, myös kirkon keskusteluavusta saa tukea. Linkki Kirkon keskusteluavun verkkosivulle: www.kirkonkeskusteluapua.fi/

Yhteystiedot Vaasan suomalainen seurakunta: www.vaasansuomalainenseurakunta.fi/yhteystiedot
Yhteystiedot Vähänkyrön seurakunta: www.vahankyronseurakunta.fi/yhteystiedot
Yhteystiedot Vasa svenska församling: www.vasasvenskaforsamling.fi/kontakt
Yhteystiedot Vaasan seurakuntayhtymä: www.vaasaevl.fi/yhteystiedot

Hartauksia löytyy myös verkossa

Kirkko ja monet seurakunnat lähettävät jumalanpalveluksia ja hartauksia verkon kautta.
Linkki kirkon sivulle, johon linkkejä virtuaalihartauksista on kerätty: https://evl.fi/uutishuone/pinnalla- nyt/koronavirus/hartauksia-verkossa#30cc3706

Lisätietoja:

Klapuri Tuomo