Tilat » Kirkot

Vähänkyrön kirkko - Kirkonsilta 2, 66500 Vähäkyrö (Katso kartta)

Vähänkyrön kirkko valmistui vuonna 1803. Kirkossa on rakennusalaa noin 1000 neliömetriä ja siinä on noin 900 istumapaikkaa.

Kellotapuli

Jo edelliseen kirkkoon kuulunut kellotapuli on rakennettu vuonna 1767. Se on sijainnut sankarihautojen paikalla, mutta siirrettiin uuden kirkon valmistuttua vuonna 1804 nykyiselle paikalleen. Sen suunnittelijasta tai rakentajasta ei ole tietoa.

Taloudellisten syiden lisäksi tapulin hyvä kunto oli peruste sille, että kirkkoon alunperin suunniteltu torni jätettiin rakentamatta. Kellotapuli on 18 metriä korkea. Isonvihan aikana tuhoutuneiden kellojen sijalle hankitut kellot ovat vuosilta 1724 (340 kg) ja 1731 (510 kg).

Uukonki

Kirkon pihapiirissä on vielä harvinainen porttirakennus, uukanki tai uukonki (utgång). Tämän rakennuksen valmistumisajasta ei ole mitään tietoa, mutta sisäseinien laudoituksessa on käytetty vanhasta kirkosta otettuja lautoja, joissa vieläkin on näkyvissä vanhoja seinämaalauksia, jotka on maalannut todennäköisesti laihialainen kirkkomaalari Antti Yrjönpoika 1600-luvulla. Historiallisena kirkkotarhaan kuuluvana rakennuksena uukanki on arvokas, vaikka sillä ei nykyisin olekaan mitään käytännön merkitystä.

Säilytyskylmiö

Kirkon pääsisäänkäyntiä vastapäätä on vanha siunauskappeli, jonka kellarissa talvella kuolleet vainajat säilytettiin yhteistä "maahan panoa" odottamassa. Hautaan laskeminen toimitettiin keväällä roudan sulamisen jälkeen. Vanha kappeli on rakennettu vuonna 1835.

Uuden kappelin ja talvihaudan valmistuttua hautausmaalle vanha "puuhautarakennus" muuttui polttopuu ym. varastoksi. Se korjattiin perusteellisesti ulkoasu säilyttäen vuonna 1976 ja sisätiloihin rakennettiin jäähdytyslaitteistolla varustettu vainajien säilytystila.

Sankaripatsaan on suunnitellut taiteilija Ilmari Wirkkala ja sen on valmistanut Oy Kranit Helsingissä. Patsas on valmistettu Hangon punertavasta graniitista ja se esittää polvistunutta vapauden vartijaa kalpoineen Suomen vaakunakilpi vierellään. Patsaan paljastustilaisuus v. 1922.

Vähänkyrön sankarivainajista on olemassa oma sivustonsa, jossa on sankarivainajien tietojen lisäksi mm. kaikki sodissa kaatuneista säilyneet kuolinilmoitukset.